donderdag 27 februari 2014

Finale KPN Cup Coolste Baan Amsterdam

Finale van de KPN marathon cup in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Door de media hype was iedereen nieuwsgierig naar de Coolste baan van Nederland. Knappe PR voor ouderwets buiten schaatsen in regen en wind. Voor marathonschaatsers maakt het niet uit. Kom maar op met zware omstandigheden.

Team Cenned stond met twee rijdsters aan de start. Voor Birgit een bijna thuis wedstrijd. Ze kwam zelfs op de fiets naar het Olympisch stadion. Voor Margryt was het haar laatste marathonwedstrijd. Ze stopt met schaatsen en geeft werk en privé prioriteit. Voor alle zekerheid waren we op deze doordeweekse dag maar wat eerder vertrokken naar Amsterdam. Verzorger Jurjen en onze PR assistent Britt Tjalma en ploegleider Alida waren daarom al heerlijk vroeg bij het Olympisch Stadion. Parkeren onder het stadion en als eerste actie de accreditaties ophalen voor het NK Mass start van zondag. Ja ook weer op de Coolste baan. En doordat we daarna in de verkeerde zaal gingen zitten werden we verrast met erwtensoep en broodje kroket. Mooi meegenomen. Britt ving sponsor Breeman en familie op en praatte ze even bij over het afgelopen schaatsseizoen en de plannen voor volgend jaar. Alida en Jur bemoeiden zich met de rijdsters. Even tapen, voorbespreking en klaarmaken voor de start. Heel apart dat Olympisch Stadion. De security bewaakte de baan alsof het de kroonjuwelen waren. Zelfs met ploegleiderspasjes was het lastig om op de juiste plek te komen. Ze zijn in Amsterdam vast alleen maar voetbalhooligans gewend. Voor de start werd er nog even afscheid genomen met een bloemetje van rijdsters die stopten. En in het halfdonker klonk het startschot. Spannend, zou het opwarmen van de stadionlampen wat meer tijd hebben gekost dan ingeschat was? De eerste aanval was dan ook niet zichtbaar. Het spervuur van demarrages daarna wel. Veel actie en Birgit zat bij bijna alle kopgroepen. Veel in de aanval vandaag en een beregoede wedstrijd om het seizoen mee af te sluiten. Margryt kreeg 20 ronden voor tijd kramp in de kuiten en moest de wedstrijd verlaten. De tussensprints om het leiderspak waren spectaculair. Wel jammer dat de twee ploegen van Mariska Huisman samen gaan werken om Janneke Ensing te verslaan. Janneke werd door Mariska en Lolobrigida zelfs zwaar gehinderd. Dat hadden best twee rode kaarten mogen zijn. Of die tussensprintserie ongeldig verklaren. Nu was het niet eerlijk. Olympiaganger Carien Kleibeuker stal de show door in de aanval te gaan en met Lisa vd Geest op de bagagedrager een rondje voorsprong te pakken. Carien sloot met deze overwinning een mooi marathonseizoen af. We mogen trots zijn dat ze het marathonschaatsen zo mooi op de kaart heeft gezet. Oh ja de rest van het peloton sprintte natuurlijk ook nog af. Birgit werd 15e. En sluit het seizoen af met een 15e plaats in het klassement en staat op een machtig mooie 7e plaats in de overall ranking.

Zondag is nog het NK Mass start en dan sluit Team Cenned op zondag 9 maart dit schaatsseizoen af met de laatste wedstrijd van dit seizoen op de Pitch en Putt baan in Wolvega.

Groetjes, Alida Pasveer