dinsdag 30 januari 2018

WEISSENSEE 2018 Deel 1

Inmiddels zitten we alweer een paar dagen in Oostenrijk aan de Weissensee. Even een update!

Afgelopen dinsdag vertrokken we met de hele ploeg vanuit Hoogeveen. Met inpakken was het even spannend of het allemaal ging passen in de bus van stichting Phusis. Met zes fietsen en minstens zoveel sporttassen, tassen vol met bidons, afbakbroodjes en sportvoeding kunt u zich daar misschien een voorstelling van maken.

Na een overnachting in Duitsland tuffen we op woensdag het laatste stukje door en staan we ’s middags op het ijs voor een korte training. Na al die uren in de auto is het lekker om een frisse neus te halen en de spieren even los te rijden.

Op donderdag staan we wat langer op het ijs en vrijdag doet iedereen zijn eigen ding in voorbereiding naar het ONK. Ondertussen zit de sfeer er goed in binnen de ploeg. ’S Avonds eten we gezellig met zijn allen, een drukke bedoeling met zes rijdsters en drie begeleiders. Er worden fanatiek spelletjes gespeeld en de sfeer zit er goed in.

Zaterdag staan we om 9.00 uur aan de start van de eerste wedstrijd. In totaal rijden we 8 ronden van 10km. De eerste paar ronden gaat het nog niet zo hard. Misschien komt het door de scheuren in het ijs en zijn sommige schaatsers nog wat onwennig, want er zijn in dit deel van de wedstrijd veel valpartijen. Ook Aggie ligt even op het ijs maar sluit vrij snel weer aan. Er zijn een paar speldenprikjes maar niet één ontsnapping krijgt ruimte van het peloton. Chantal rijdt voor het eerst op de Weissensee en kan tot 50km mee. Vanaf dat moment komt de wedstrijd echt op gang en ligt het tempo constant hoog. Bij de ontsnappingen zit altijd een CENNED dame mee. Maar helaas lukt het niet om een serieus gat te slaan. Met nog 2 ronden te gaan ligt het hele veld uit elkaar en rijdt Laura bij de eerste vijf. Helaas komt ze wat ongelukkig ten val. Als ze weer staat komt Maya net voorbij die haar nog een drukkertje mee kan geven. Vlak hierna gaat bij Maya het licht uit. Het werk wat ze in het begin van de wedstrijd heeft verricht en het hoge tempo worden haar even te veel. Op eigen tempo schaatst ze in een achterblijvend groepje de wedstrijd toch helemaal uit. Met nog 15km te gaan zit Nienke mee in de volgende kopgroep. Met een paar sterke dames erbij van andere ploegen maken ook Laura en Ankie de oversteek. Maar weer is het hetzelfde verhaal en sluit niet veel later het hele peloton aan. In de laatste ronde gaat Nienke onderuit en kan de aansluiting niet meer maken. Intussen hebben Aggie, Laura en Ankie het plan voor de massasprint klaarliggen. Ankie houdt in deze laatste fase voorin de controle. Terwijl Laura en Aggie iets meer naar achter zitten, klaar voor een laatste jump. Vlak voor de laatste bocht gaat de turbo er bij Laura op en levert ze Aggie voorin af. Nu is het aan Aggie om alles wat ze nog heeft in de strijd te gooien. In de laatste 100m weten nog twee dames over haar heen te komen. Maar we zijn heel blij met dit goede teamwork en deze 3e plaats!

En inmiddels is het maandagavond en wordt er weer fanatiek gekaart. Vanmiddag reden we de ploegenachtervolging. Via de voorrondes plaatste CENNED 1 zich met een 2e tijd voor de finale. CENNED 2 reed de 13e tijd. In de finale werd de 2e plaats binnengesleept.

Groetjes Ankie