donderdag 21 november 2013

Landelijke Marathon Dronten

Naast de marathonwedstrijden om de KPN Cup staan er op de marathonschaatskalender ook een paar losse wedstrijden die niet meetellen voor een klassement. De wedstrijd van vandaag in Dronten en de wedstrijd op de langste ijsbaan van de wereld, Flevonice, op zondag 1 december zijn zgn losse wedstrijden.

Losse wedstrijden zijn verrassende races. Geen klassement, meestal wel veel acties en er is ook ruimte voor een experiment. In de wedstrijd in Dronten mocht bijvoorbeeld ook de top van de rijdsters uit de regionale competities meerijden. Er stonden in Dronten daardoor 73 dames, waaronder 22 regionale rijdsters, aan de start.

Als ploegleider maak ik al een aantal jaren deel uit van het Damesplatform. Dat is een vertegenwoordiging van ploegleiders en rijdsters uit het damesmarathonschaatsen die met de KNSB en Sectie Marathon in gesprek is over ontwikkelingen voor de toekomst. Omdat de aansluiting van de regionale dames naar de landelijke topcompetitie een grote stap is zijn daar ook plannen voor ontwikkeld. De regio topcompetitie is daar een van. Dit jaar op 16 november in Haarlem, 14 december in Alkmaar, 28 december in Enschede en 18 januari 2014 in Tilburg. Helaas gaan de wedstrijden in verband met te weinig beschikbaar ijs maar over 35 ronden. Dat moet volgend seizoen beslist meer worden. Anders blijft de stap naar de 70 ronden in de landelijke competitie nog te groot.

Terug naar de marathon in Dronten. Met 22 regionale rijdsters is er ook meer onrust dan anders in het tweede deel van het peloton. Vanaf de eerste rondjes werd er stevig gedemarreerd door de toprijders. Er waren deze keer geen tussensprints en dat laat toch weer een mooiere wedstrijd met meer kopgroepen zien. Team Cenned stond maar met 2 rijdsters aan de start. Birgit reed erg attent mee met alle kopgroepen die ontstonden. Ze had ook van tevoren bedacht: ik zit overal bij en dan zie ik wel wat er gebeurt. En nadat er eerst een klein kopgroepje (met onder andere Birgit erin) van zes rijdsters los was sprongen daar nog weer groepjes naartoe. Uiteindelijk was er een grote kopgroep van 18 dames die rustig een rondje pakte. Met het bord op 19 was de ronde voorsprong bereikt. Margryt had ondertussen halfkoers de wedstrijd verlaten. Het peloton sprintte af met het bord op 11 en toen waren er nog 10 ronden finale voor de kopgroep. Birgit had al een aantal keren goed gereageerd op aanvallen en was net bezig van achter in de groep weer naar voren te rijden toen ze met nog 700 meter te gaan zichzelf pootje haakte bij het uitkomen van de bocht. Languit op het ijs en dat betekende de 18e plek. In een schitterende finale sprint was het Mariska Huisman die de overwinning pakte. Tjonge wat weer een mooie wedstrijd. En voor Birgit wel een goede koers maar met een pechmomentje in finale. Maar ook vallen hoort bij het schaatsen. Verzorger Jurjen heeft de beentjes van Birgit weer opgelapt en zaterdag is alweer de volgende wedstrijd in Eindhoven. Helaas staat Birgit de eerstvolgende wedstrijden namens Team Cenned alleen aan de start. De andere drie meiden hebben door blessures en oververmoeidheid “de komende paar weken geen wedstrijden” voorgeschreven gekregen van de sportartsen. Maar Team Cennd zou Team Cenned niet zijn als het team niet alle energie in het supporteren van Birgit zou steken. Gaan met die Cenned blokjes, het komt allemaal uiteindelijk weer goed.

Tot zaterdag in Eindhoven. Groetjes, Alida Pasveer.