zaterdag 22 februari 2014

KPN Cup 15 Heerenveen

Vanavond staat alweer de één na laatste Cup wedstrijd van dit seizoen op het programma. Het seizoen is voorbij gevlogen. Helaas op een iets andere manier dan ik me voor de start van het seizoen had voorgesteld, maar desondanks heb ik op afstand genoten van de verrichtingen van Birgit en Margryt. Birgit die het hele seizoen super stabiel en sterk voorin rijdt en Margryt die echt weer in het seizoen gegroeid is en heel goed meedoet in de wedstrijden.

Rond 19.30 uur neem ik plaats op de tribune. Het voelt een beetje als een avondje uit. Een marathonwedstrijd is eigenlijk altijd een prachtig spektakel om te zien. Rond 19.45 uur zie ik Alida aan komen lopen, voordat ze plaats neemt op haar 'ploegleidsterspost'. Na even bijkletsen gaat de wedstrijd van start. Het is een beetje een vreemde wedstrijd, met name bij de premiesprints. Mariska en Janneke, 'de kemphanen' zoals de speaker ze noemt, pokeren om de klassementspunten. Kopgroep na kopgroep probeert weg te komen en het tempo lig HOOG, zoals altijd in Thialf. Birgit rijdt erg attent en zit vaak mee met ontsnappingen. Margryt rijdt heel netjes middenin het peloton. Na ongeveer 56 ronden moet Margryt de wedstrijd helaas door kramp in haar benen staken. De zware inspanning in Zweden eist zijn tol. Lange tijd lijkt het uit te lopen op een massasprint, totdat de meest ervaren dame in het peloton, Danielle Lissenberg-Bekkering 'er tussenuit glipt'. Er ontstaat een kopgroep van drie met Elma de Vries en Yvonne Spigt. Het peloton oogt moe gestreden en de kopgroep lijkt het te gaan redden, mede dankzij de hulp van twee rijdsters die zich laten afzakken. Wat spannend is dit!!!...ik 'sta' inmiddels op de tribune... Ze gaan het doen, de drie vluchters gaan strijden om de podiumplaatsen. Zal Danielle op herhaling gaan en winnen in Heerenveen? Nee...het wordt toch Elma. Danielle wordt knap tweede en de altijd flinke Yvonne pakt het brons. Birgit finisht als 29ste, dit was niet de plaats die haar toekwam na een hele goede wedstrijd, maar goed, morgen en donderdag weer nieuwe kansen... Mariska pakt de punten voor het klassement en neemt het oranje leiderspak weer over van Janneke. De dames hebben een super spannende koers laten zien. Wat is marathonschaatsen toch een gave sport!

Morgenochtend om 08.30 uur start de finale van de Grand Prix in Biddinghuizen. Helaas staat Birgit hier namens team Cenned alleen aan de start. Ik hoop zó dat Birgit nog een podiumplaatsje zal scoren. Ze is in vorm dus het zou maar zo eens kunnen... Birgit zou het echt enorm verdienen, hopelijk lukt het haar! Ik duim in ieder geval op afstand weer voor haar.

Groeten, Annewil