zaterdag 29 november 2014

KPN Cup 7 - Assen

Dit weekend staan er twee wedstrijden op het programma. Vandaag in Assen alweer nummer 7 van de KPN Cup en morgen rijden we in Biddinghuizen op de 3 km lange buitenijsbaan van Flevonice. Het verslag wordt deze keer door ploegleider Alida geschreven. Deze zaterdag was het voor mij al heel vroeg aanwezig zijn in Assen want er was 's middags eerst nog een vergadering van het Damesplatform. Het Damesplatform is een vertegenwoordiging van de damesmarathonploegen en heeft regelmatig overleg met de KNSB over beleid en actuele zaken. Het Damesplatform fungeert ook als klankbord voor de KNSB en als doorgeefluik voor alle ploegleiders. Het Damesplatform bestaat uit de ploegleiders Cees Roemer (Team Blue Dune), Cindy van den Berg (Team Woonconcept) en Alida Pasveer (Team Cenned) en de rijdsters Carien Kleibeuker en Danielle Bekkering. Brandende agendapunten zijn er op dit moment zeker. Veiligheid, doorstroming Regio Rijdsters, Mass Start, PR en KNSB website. Genoeg zaken om over te praten.

Na de vergadering waren de rijdsters van Team Cenned ook bij De Bonte Wever gearriveerd en hebben we samen nog even een kop koffie gedronken. Voor mij een mooi moment om al even te observeren hoe de koppies erbij staan. Is iedereen fit? Moeten er met een rolletje gekleurd wondertape nog wat kleine probleempjes verholpen worden? De rijdsters gaan vervolgens samen inlopen en ik kijk altijd eerst even naar het ijs en de wind en andere bijzonderheden. Zo ongeveer 40 minuten voor de start doen we een korte ploegbespreking. Opletten bij de tussensprints en een Cenned pak bij iedere kopgroep is de strategie voor vandaag. Door alle extra publiciteit omtrent de sluiting van de ijsbaan per 1 maart 2015 zijn er flink veel bezoekers op de wedstrijd afgekomen. Het is zowaar gezellig druk. 62 dames starten om precies half acht.
Zoals gebruikelijk sta ik ergens midden op het rechte stuk op het ijs de Cenned rijdsters aan te moedigen. Dan staat er ineens een jurylid vanaf het middenterrein druk te gebaren en te roepen naar de ploegleiders. Wat zou hij bedoelen? Ploegleiders van het ijs? Ja dikke toeter dat is niet gecommuniceerd en ook niet conform de regels. Dat doen die eigenwijze ploegleiders dus mooi niet. Het jurylid raakt zo opgewonden dat hij op zijn fluitje gaat blazen. Direct zie je een schok door het reeds gestarte damespeloton gaan. Fluitje? Valpartij? Neutralisatie? Nu al? Gelukkig is het loos alarm en kan de koers normaal beginnen. Al snel blijkt dat er grote gaten in het ijs zitten en dat er meerdere rijdsters hard vallen. Heel slim om de gaten met sneeuw op te vullen zodat de rijdsters ze niet kunnen zien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ook Maria stapt in zo’n gat en gaat vol voorover op haar knieën. Ze probeert nog op te staan en weer op gang te komen maar haar knieën zijn zo gekneusd dat ze helaas alweer door een valpartij uit koers moet. Driemaal is scheepsrecht dus vanaf nu is het hopelijk afgelopen met dat gestuiter. Zonder Maria is het nu de taak van Birgit om bij de kopgroepen te zitten. Ankie en een erg sterk rijdende Britt zitten halverwege het peloton en ondersteunen Birgit waar mogelijk. Net als ik tegen sponsor Bertus van DGS die achter ons staan zeg dat de wedstrijd een beetje doodvalt is het actie in de taxi. Drie dames vooruit, Birgit erachteraan met ook drie en nog 3 ronden te rijden. Ha spannend, nu is het alles of niks. Er blijven twee rijdsters vooruit en het groepje van Birgit wordt in de laatste ronde teruggepakt en het hele peloton dendert er overheen. Moegestreden wordt Birgit 39e. Britt is de beste Cenned lady met de 26e plek en Ankie wordt 33e.
Geen goede uitslagen maar Team Cenned heeft zich in Assen wel goed laten zien.

De Cenned ladies gaan snel omkleden en goed uitlopen en dan vertrekken we naar Hotel Dorhout Mees in Biddinghuizen waar we overnachten om zondagmorgen fris en fruitig op Flevonice te starten. Tenminste dat is de bedoeling. Maria komt verdrietig aangelopen met de boodschap dathaar knieën zo pijn doen dat ze zondag beslist niet kan schaatsen. Zelfs gewoon lopen is al heel lastig met die knie. Vet balen. Schaatsers willen koersen en nu kan dat niet. Wat een pech, nu maar hopen dat het snel hersteld.

We pakken alle spullen van Ankie nu ook in mijn auto en met Ankie en Britt en Danielle Bekkering vertrekken we naar Dorhout Mees waar we overnachten op 3 minuten van Flevonice. Birgit rijdt met haar ouders net voor ons aan.