zondag 4 januari 2015

NK Marathon - Groningen

De zaterdagmiddag voelde een beetje onwennig. Normaal gesproken is deze volledig gericht op de voorbereiding op een marathon ’s avonds. Nu heb ik na rondje op de racefiets mijn tantes over de vloer en kletsen we bij en geef ik een cursus ‘wat kun je allemaal met een smartphone’.

Zondagmorgen is het nog even schaatsen slijpen, losfietsen en pannenkoeken eten, waarna we net als twee weken geleden richting Groningen rijden. Maar deze keer voor de belangrijkste wedstrijd op kunstijs dit seizoen. Hoewel het er rond kerst even op leek dat er natuurijs zou komen is dat voorlopig van de baan. Bij Sportcentrum Kardinge aangekomen zien we kinderen zwemmen in het buitenbad. En groter contrast is er niet. We zijn ruim op tijd dus is er genoeg tijd om even bij de kletsen, een plekje voor de massagetafel te zoeken en even te kijken bij de wedstrijd voor neo-senioren die net is begonnen.

Om drie uur start onze wedstrijd. Van tevoren bespreken we met elkaar wat voor ons team de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Helaas mag Britt vandaag niet starten omdat ze officieel geen landelijk maar regiorijdster is. Ze staat natuurlijk langs de kant om ons aan te moedigen.

De wedstrijd gaat vandaag over 80 ronden zonder tussensprints. Eenmaal van start gaat de gaskraan meteen open. Er is een titel te behalen en de wedstrijd is live bij de NOS te volgen en dit lijkt zijn uitwerking te hebben op het peloton. We zitten allemaal scherp voorin en bij elke ontsnapping zit één van ons mee. De belangen zijn groot en helaas lukt het niet om een echte kopgroep te forceren. Het tempo ligt hoog en aan de staart van het peloton valt de een na de ander af. In de finale piep ik in de binnenbocht binnendoor en kan er bij Birgit en Maria tussen. Als even later een groepje weg rijdt roept Maria van achter. Ik spring er achteraan en sluit aan. Helaas wordt ook dit gat weer dicht gereden en gaan we de laatste paar rondjes in. Birgit zit goed en lijkt voor een mooie uitslag te gaan tot ze in de voorlaatste bocht onderuit gaat. Maria finished als 13de en ik zelf als 30ste.

Even later mogen we om de beurt bij Jurjen op de massagetafel en bespreken we de wedstrijd na. We genieten nog even na van deze mooie wedstrijd en kijken de wedstrijd van de heren. Volgende week weer een gewone KPN Cup in Eindhoven.

Bekijk hier de wedstrijd NOS studio sport

Ankie