zaterdag 14 februari 2015

KPN Grandprix 5 - Biddinghuizen

Grand Prix natuurijs in de polder. Vandaag de vijfde en de laatste wedstrijd in het Grand Prix natuurijs programma. En dat doen we na de Weissensee en Zweden deze keer... op de 3 km kunstijsbaan van Flevonice. Omdat de dames al om 8.30 uur moeten starten gaat de wekker in Groningen al om 5.15 uur. Spullen verzamelen, bidons mee, thee zetten en heet water voor de hersteldrankjes in de thermoskannen gieten. En daar gaan we weer op pad. Na de wedstrijden op de Weissensee en in Zweden hebben de drie resterende Cenned rijdsters met blauwe knieën van het vallen wat lichamelijke ongemakken. Birgit was redelijk hersteld maar de knie van Britt en de knieën van Ankie waren toch wat zorgelijk. Maar zien hoe het gaat vandaag. Rond half acht was het nog rustig bij Flevonice. De Cenned rijdsters waren natuurlijk al aanwezig. Even bij verzorger Jurjen langs voor wat medical tapejes op rug en knie en dan op de parkeerplaats met alle andere marathondames inlopen en warmdraaien. De ploegbespreking is zoals altijd om 35 minuten voor de start. Wat gaan we doen vandaag? De stategie wordt kort en bondig geschetst. Het is zwaar ijs want dweilen doen ze niet aan op Flevonijs. Beetje met de sneeuwschuiver er over heen en dat is het wel. IJs voor bikkels zeg maar. Nou dat komt mooi uit, die hebben we wel bij Cenned.

60 kilometer en 24 ronden voor de boeg. Verzorging na 20 km en na 40 km hadden we afgesproken. Samen met Jurjen geef ik dan de bidons aan. We zijn zo op elkaar ingespeeld dat we daar niet meer over hoeven te overleggen. De 54 gestarte dames beginnen om 8.30 uur aan hun wedstrijd. Zwaar is het vanaf het begin, al in de eerste ronde voelen sommige rijdsters hun benen vollopen. Halfkoers breekt het peloton in stukken. De witte pak jonkies Lisa en Sharon gaan in de aanval, er bungelen nog een paar rijdsters achter maar weg zijn ze. Birgit is te laat en probeert nog wel een achtervolging op gang te zetten maar dat lukt niet meer. Tot haar grote frustratie. De groep met Birgit is wel los van het peloton en koerst voor de derde plek. In het peloton doet Ankie afstopwerk maar geeft wel aan dat ze vreselijk last van haar knieën heeft. Zodra de groep van Birgit een goede voorsprong heeft halen we Ankie dan ook uit koers. Afzetten met het linkerbeen wil helemaal niet meer. Eerst maar herstellen. Britt zit dan met een pijnlijke knie nog keurig in het peloton maar ze wil ook koste wat het kost naar de finish voor de rankingpunten. Ze perst er nog een knappe eindsprint uit en wordt 25e. En ze staat na deze wedstrijd 45e in de KNSB rankinglijst. Dat is met nog twee baanwedstrijden te gaan genoeg voor het rechtstreeks veroveren van een landelijk nummer voor volgend seizoen. Missie geslaagd.

Na het afsprinten van het peloton mogen koplopers en kopgroep hun strijd uitvechten. Birgit probeert in de laatste kilometer nog een soloaanval maar krijgt geen ruimte genoeg. Met een 8e plek in de uitslag en 6e in het overall klassement moet ze tevreden zijn. Koplopers Lisa en Sharon vechten nog een mooie strijd uit. Lisa komt solo over de streep.

Nog twee baanwedstrijden te gaan, volgende week zaterdag in koekstad Deventer en dan nog de finalewedstrijd op 28 februari in Amsterdam. Daarna plannen we nog een gezellig dagje met de vijf rijdsters en begeleiding van het huidige Team Cenned om het marathonschaatsseizoen af te sluiten. Aan het nieuwe Team Cenned wordt hard gewerkt. Binnenkort volgt meer nieuws.

Groeten, Alida Pasveer, ploegleider.