zondag 13 september 2015

Trainingskamp Italië – terugblik

Dat was een mooi weekje met Schaatsteam CENNED aan het Lago Maggiore. Voor mij als ploegleider rest de schone taak om de week af te sluiten en even terug te blikken.

Terwijl ik vandaag thuis bezig ben met het opruimen van de trainingskamp-materialen en het doen van mijn was, laat ik mijn gedachten nog eens gaan over de afgelopen week. Over de terugreis op zaterdag 12 september kan ik kort zijn; die duurde lang. Erg lang. Na een grote file voor Basel i.v.m. strenge grenscontroles, kwamen we in een file voor Karlsruhe door een gekantelde vrachtwagen en een volledig afgesloten Duitse Autobahn. Via een stiekem achteruitweggetje bij een Raststatte konden we na meer dan een uur stilstaan in ieder geval weer verder rijden. Vervolgens werd het ook nog slecht weer en door de vele regen moest de snelheid naar beneden. Maar ach, uiteindelijk zijn we allemaal toch weer veilig thuisgekomen.

Op trainingskamp met Schaatsteam CENNED naar het Lago Maggiore. Als je dat aan mensen vertelt zegt iedereen 'fijne vakantie'. Fijn was het zeker, maar vakantie is toch wat anders. Toch? Wat doet een ploegleider van Team CENNED dan in zo’n week? Vooraf: maken van afspraken met sponsoren, regelen van de accommodatie, routes uitzetten, bus regelen, boodschappen doen, trainingsmaterialen meenemen, trainingsprogramma maken, enzovoort. Na de voorbereiding ben je dan eigenlijk wel aan vakantie toe. Tijdens de week: bijsturen trainingen, sturen van de volgbus, voeren van zware en minder zware al dan niet trainingsgerelateerde gesprekken. Maar eten koken hoef ik niet, dat kunnen de CENNED ladies beter zeggen ze. Natuurlijk laat ik dat graag zo. Afwassen doet de afwasmachine en wassen de wasmachine. Het huis van sponsor Van Braak had een geweldig terras met uitzicht op het Lago Maggiore. Maar toen de tuinstoelen eenmaal op het terras stonden was ook die taak weer verricht. Lijkt het toch al een beetje op vakantie?

Het mooie van vakantie is dat het leuk is. En met een vakantiegevoel hard trainen maakt het nog veel leuker. En er is hard getraind. Er zijn battles gestreden op fiets op de cols en bij de intervals. Er is gezweet bij de schaatspassen en “het laddertje”. Er zijn supersteile Italiaanse cols met slecht asfalt bedwongen. Er is een prachtige bergwandeling met gids Candido gemaakt. En er is samengewerkt om er nog een hechter team van te maken. En dat is nou het mooie van het zijn van ploegleider. Mogen werken met supergemotiveerde sporters die steeds beter willen worden maar ook elkaar daar bij willen helpen. In de loop van een trainingsweek een groep naar een team zien groeien. Een jonge regiorijdster bij de ploeg hebben die “gewoon” alle trainingen mee kan doen. Nieuwe uitspraken en nieuwe teamuitdrukkingen horen langskomen. Serieus trainen maar ook veel lachen. Aggie, Ankie, Birgit, Britt en Nienke bedankt voor deze mooie week. En zoals sponsor Hennie van Braak van Van Braak Accountants al mailde: na zo'n mooie week moet het toch een goed seizoen worden.


Volgende week op het ijs. Kom maar op met die winter. Schaatsteam CENNED heeft er zin in.
Groetjes, Alida