zaterdag 21 november 2015

Mass start 3 / KPN Cup 5 - Heerenveen

Vernieuwd Thialf

Vandaag stond ons een pittig programma te wachten. Voorafgaand aan de marathon mochten we namelijk nog van start in de 3e wedstrijd van de mass start competitie en tevens de finale. Aggie en Birgit in de A-groep en Nienke en ik in de B-groep. Britt slaat deze keer over.

Het vernieuwde Thialf is vandaag ons podium en bij aankomst is te zien dat de gehele entree in een nieuw jasje is gestoken. De verbouwing in nog maar halverwege wat blijkt als we even later de ijshal betreden waar alles er nog oud en vertrouwd uitziet. Het ijs ligt er prima bij, zeker vergeleken met de kwaliteit in Groningen volgens Alida. “Daar hebben we dit jaar alleen nog maar slagroomijs gehad”. Heerlijk natuurlijk maar niet om op de schaatsen.

In de strijd om de punten in de B-groep rijdt Nienke lekker mee maar komt nog net te kort. Ik pak zelf wel twee keer punten in de eerste en de tweede tussensprint. In de finale kies ik het verkeerde wiel maar finish uiteindelijk nog wel als 4de, Nienke volgt snel als 9de. Dan is het de beurt aan de A-groep. Aggie zat meteen goed voorin en pakte in de eerste tussensprint haar puntjes. Birgit kan met haar lange benen net haar punt van de schaats als derde over de finishlijn drukken in de volgende sprint. Dan slaat het noodlot toe voor Aggie, ze wordt aan de kant geduwd en gaat onderuit. Snel krabbelt ze weer overeind maar het is een groot gat met de rest. Gelukkig kan ze in de laatste ronde voor het peloton uit blijven waardoor ze wel wordt geklasseerd. Zowel Birgit als Aggie behouden hun goede positie in het klassement en plaatsen zich daarmee voor het NK Mass start.

De schaatsen gaan weer uit, we lopen de benen even los en kunnen eigenlijk direct alweer beginnen aan de warming-up voor de marathon. We bespreken onze plannen, kleden ons om en staan even later weer op het ijs. Thialf is een warme baan en ik heb onder mijn pak alleen maar een hemdje aan. Als we gestart zijn gaan de rits al snel een stukje naar beneden. Als team rijden we een goede eerste helft van de wedstrijd. Dan ontsnapt een van de dames van Palet en krijgen we het niet voor elkaar het gaat weer te dichten. Ze pak een rondje op het peloton wat betekent dat we 2 rondjes eerder gaan afsprinten. Met veel geduw en getrek gaan we de laatste ronde in. Jammer genoeg zitten we alle vier te ver van achter voor echt een goede uitslag. In een chaotische finale wordt Aggie 12e, Birgit 17e, ik 18e en Britt 43e. In het ploegenklassement staan we nog bovenaan maar de nummer twee is wel wat dichterbij gekomen. Op naar volgende week!

Ankie