dinsdag 6 september 2016

Eerste 4 dagen van onze trainingsweek

Dag 1 Van heuvels naar bergen

Het is acht uur s ’avonds en ik zit nog heerlijk in een t-shirtje op het terras voor het huisje van onze sponsor Van Braak aan het Italiaanse Lago Maggiore. In afwachting van de bergen in Italië reden wij precies een week geleden de Elfheuvelentocht. 150km over de Veluwe genieten van het mooie weer.
Maya reed die dag haar laatse skeelerwedstrijd van deze zomer, het NK-weg en was er dus niet bij. Ze reed de 100meter sprint waar ze 6e werd en de 15km afvalkoers die ze afsloot met een mooie 2e plaats. Vanaf nu gaat ook haar focus weer op het schaatsen.
De rest van de ploeg werd in Epe vergezeld door Sjaak ‘de Beul uit Leeuwarden’. Die er gelijk voor zorgde dat vanaf de start het tempo er goed in zat. We hadden elkaar al even niet gezien dus werden alle vakantie avonturen doorgesproken. En al kletsend en etend volbrachten we deze mooie toertocht en keken we uit naar een week later.

Vandaag stond dus alweer onze eerste rit van een trainingsweek op het programma. Nadat we gister in alle vroegte vanuit Hoogeveen in de bus van stichting Phusis richting Wassen, Zwitserland waren vertrokken stapten we vanmorgen om kwart over negen op onze racefietsen voor een rit over de Gotthardpass.

Wachten op de bus.
Vol goede moed klommen we de eerste kilometers. Maar merkten we ook dat wij op onze racefietsen bij enkele automobilisten aardig wat irritatie opwekten. Voor zover we begrepen was het absoluut niet toegestaan de Gotthardpass per fiets te nemen in verband met wegwerkzaamheden. Wij deden of onze neus bloedde en peddelden rustig door. Tot op zeker moment ‘oom agent’ midden op de weg stond en ons volledig de weg versperde. Er restte ons geen andere optie dan om te keren. En na wat rondvragen hier en daar vonden we een bus die ons voorbij de wegwerkzaamheden wilden brengen. Buschauffeur Frits laadde onze fietsen al op de kar.

Een uur later stonden we in het zonnetje in Andermatt op 1400m. Vanaf dit punt besloten we om ieder op eigen tempo omhoog te fietsen. De klim loopt geleidelijk en ik kom lekker in mijn tempo. Als ik achterom kijk zie ik Nienke, Laura en Aggie een klein stukje achter me. De temperatuur daalt een beetje en in de verte zie ik nog een beetje eeuwige sneeuw. Na 12km ben ik op de top op 2106m. Nienke, Laura en Aggie komen even later ook aanfietsen. Ik fiets nog een klein stukje naar beneden en daar komt ook Maya al. Als we boven komen trekken we snel een jasje aan en beginnen aan een schitterende afdeling. Al snel loopt de temperatuur weer op en gaan de jasjes uit. We hebben er nog maar 60km opzitten en een mooie tocht waarin we nog steeds dalen en af en toe een klimmetje volgt.
Op de top van de Gotthardpass.

Na 114km staat Alida langs te kant van de weg met het broodnodige drinken. Door de warmte heeft iedereen al een paar kilometer zijn bidons leeg. Maya heeft voor vandaag genoeg uren op de fiets gemaakt en stapt bij Alida in de bus. Dan zien we voor het eerst het Lago Maggiore en rijden we de laatste 30 kilometer langs het water. Aangekomen in Luino volgt er nog een toetje. Het laatste stukje naar het huisje is een behoorlijk steile klim van 2,5km. Aggie heeft nog wat energie over en spurt omhoog.

Onze eerste dag zit er bijna op. Want na een heerlijke douche staat het eten even later op tafel voor de nodige energie.

Saluto!
Ankie


Dag 2 aan het Lago Maggiore


Sprongtraining.
Vandaag staan er 2 trainingen op het programma. We starten rond 10 uur met een elastiek/sprongtraining. Net als vorig jaar doen we dat weer op het (naar ons idee) enige vlakke stukje op het bungelowpark. Pluspunt is wel het enorme mooie uitzicht.  Voor het inlopen kiezen we een rondje uit met enkele kuitenbijter stukjes. Dit in combinatie met de al aanwezige warmte doet onze hartslag omhoog schieten. Na wat rek- en strekoefeningen beginnen we aan de elastiek series. Tussendoor goed blijven drinken want de zon laat zich steeds meer zien waardoor het zweet van ons voorhoofd druipt en de kraan in onze knieholtes open staat ;). Na de elastieken gaan we door naar het laddertje. We worden zelfs zo fanatiek dat we onder andere wedstrijdjes tegen elkaar doen. Ja… met de strijdlustigheid zit het wel goed. Als laatste eindigen we nog met de schaatspassen en schaatssprongen. Na 1 uur 50 zit de eerste training erop!

Na de lunch maken we ons op voor een herstelritje van 1 uur 45. We passeren onder andere Mesenzana, Cuveglio, Cittiglio, Laveno-Mombello en Castelveccane. Tijdens deze rit verkennen we gelijk even het rondje van morgen. Dan mogen we namelijk 6 x een interval omhoog doen. We constateren dat ie er mooi bij ligt!

Kilo kip, kilo rijs én de halve groenteafdeling.
Na deze training sjokken we nog naar het zwembad voor een verkoelende duik. Ja, de 2 trainingen zitten behoorlijk in de benen. In het zwembad demonstreert Ankie nog ff haar specialiteit, namelijk de verzuipslag. Voor de kenners beter bekend als de vlinderslag. We snappen dat het lijf na 2 trainingen niet meer alles kan én wil doen, dus we maken ons op voor het eten.
Het is Ankie haar beurt om te koken. Risotto staat op het menu. Ingrediënten: Kilo kip, kilo rijst én de halve groenteafdeling. Zie foto voor het resultaat.
Al met al een mooie dag en we genieten nog van de ondergaande zon voordat we onze bedjes opzoeken.

Ciao!
AggieDag 3 en 4 'The dead of the gladiolus'


Hoogte profiel St. Michele en 6x klim.
Op dag 3 van ons trainingskamp stond er een pittige training op het programma. Na het ontbijt
maakten we ons klaar voor een intervaltraining op een rondje van 8 km. Voordat we vertrokken was er nog even wat twijfel over de onderkleding, maar uiteindelijk ging iedereen met de dunste shirtjes aan weg. Voordat de echte training begon gingen we eerst het rondje even verkennen. Voor Maya en Laura was het rondje helemaal nieuw en voor Aggie, Ankie en Nienke niet helemaal. Dit jaar fietsten we alleen het rondje andersom. De klim die we 6x intensief op moesten fietsen was ongeveer 2,7 km lang, maar voordat we hieraan gingen beginnen mochten we eerst nog de St. Michele op fietsen. Dit was een behoorlijke pittige klim. Ik wist nog van vorig jaar dat er iets na de helft een behoorlijk steil stukje aan zou komen. Ik had Ankie nog in zicht en ik wist dat Laura nog achter me zat, maar op het steile stuk zag ik Laura al peddelend voorbij fietsen en verloor ik Ankie en Laura uit het zicht. Aggie was ik al veel eerder kwijtgeraakt. Bovenop de top hebben we nog een paar mooie foto’s gemaakt en even wat gegeten voordat we aan de afdaling gingen beginnen.
Dood of de gladiolen!
Beneden bij de bus zaten Maya en Alida al klaar om aan de intervalblokjes te beginnen. Alida had haar stoeltje en boek bij de finish gezet en zat mooi in het zonnetje op ons te wachten. Wij gingen rustig naar beneden en begonnen aan onze eerste serie. Laura ging er als een speer vandoor en was als eerste boven. Na de derde serie moesten we onder aan de
afdaling even wachten, omdat ik was gestoken door een wesp. Nadat de angel uit m’n been was konden we weer verder. Na de vierde keer was Maya klaar met de series. Ze had zich nog een keer helemaal leeg gereden en kwam helemaal kapot aan bij de bus. Wij moesten nog twee keer de klim op. Na de zesde keer lagen we er allemaal verslagen en voldaan bij. Het was voor iedereen de dood of de gladiolen.
Na terugkeer bij het huisje deden we de bikini aan en namen we nog een duik in het zwembad. Met een bal die in het water lag hebben we ons die middag goed vermaakt. ’s Avonds gingen we vroeg naar bed. Iedereen was moe.

Klimgeiten.
De vierde dag stonden we vroeg uit bed. Om half 9 moesten we in het dorp zijn om onze gidsen voor
de wandeltocht op te halen. We reden achter Candido, hij was vorig jaar ook onze gids, en zijn vriend Vincenzo aan naar het plekje Indemini waar de wandeltocht zou beginnen. Tijdens de autorit kwamen we over de klim die we donderdag met de fiets op gaan.
Nadat iedereen bij de start nog even naar de wc was gegaan konden we beginnen. Het begon direct al met klimmen. Er was een afwisseling tussen bebossing, rotsblokken en losliggende stenen. Het was erg warm en iedereen had het zwaar. Eigenlijk zouden we vandaag een rustige dag hebben, maar dat zat er niet helemaal in. Na een korte pauze boven op Alpe di Neggia moesten we nog een stuk omhoog naar het hoogste puntje van de berg. Ondanks dat het super steil was konden we bovenop wel van een heel mooi uitzicht genieten en zijn de nodige foto’s gemaakt. We zouden bij een kerkje gaan lunchen en volgens onze gidsen zou dat nog ongeveer 20 minuten wandelen zijn. 

Lunchen
Achteraf bleek dit nog een uur wandelen zijn, maar we hebben uitgebreid geluncht. Na een uur gingen we weer verder voor de laatste kilometers. Al met al was het een super mooie wandeltocht, maar ook vandaag was het weer op sommige momenten de dood of de gladiolen. Of zoals Louis van Gaal ook wel zegt: “The dead of the gladiolus!”

Groetjes vanuit het zonnige Italië,
Nienke
Panorama Lago Maggiore.