maandag 27 februari 2017

4e en 5e KPN Grandprix Falun

4e KPN Grandprix Falun 40km - door Ankie

De terugreis is begonnen. We zitten in de auto van Falun naar Stockholm. Na drie wedstrijden in Zweden is er genoeg gespreksstof...

 Na Lule√• reden we gister een wedstrijd over 40km in Falun. De avond voorafgaand hadden we vele scenario's doorgesproken voor deze lastige wedstrijd. Want zo'n 'korte' wedstrijd is moeilijk te voorspellen en met Ankie als tweede in het algemeen klassement was er zeker wat te verdedigen met het team. De omstandigheden waren mooi, de zon scheen volop en met het pak sneeuw dat er lag gaf dat een mooi winters plaatje.

Vanaf de start vonden er constant aanvallen plaats en reden we al snel in een lang lint over het Runn meer, met een rondje van 6km. Als team zaten we omstebeurten in de aanval mee. In de tweede ronde sprong onze vers ingevlogen Nienke mee (Nienke was er niet bij in Luleå) en ontstond een mooie kopgroep van 7 dames uit alle grote ploegen. Aggie, Laura en Ankie zaten in een lastig pakket in het peloton. Natuurlijk hadden we Nienke mee, maar bij haar zaten twee dames die gevaarlijk waren voor het algemeen klassement. Nienke had in de kopgroep in ieder geval een goede reden om geen kopwerk te hoeven doen. Uiteindelijk werd het gat te groot om nog te kunnen overbruggen en kon Nienke zich na 7 ronden opmaken voor een eindsprint. Hierin was de rest haar deze keer nog een maatje te groot. Met een mooie 7e stek finisht ze moe maar voldaan.

De andere dames maakte zich op voor een pelotonsprint waarin Ankie zoveel mogelijk punten moest zien te pakken. Aggie zou bij Ankie in de buurt blijven om punten weg te houden bij dames hoog in de klassering wat helaas niet lukte. Laura zette zich op kop van het peloton om het tempo hoog te houden. Met een 13e stek van Ankie die twee plaatsen achter de leidster in het algemeen klassement zat, mislukte dat plan en zakte ze naar de vierde plek.
Na afloop waren er een hoop leerpunten om te bespreken en bereiden we ons voor op wat nog komen gaat.


Finale KPN Grandprix Falun 100km - door Laura

Zondag stond de finale van de KPN Grandprix wedstrijden op het programma. Voor onze ploeg een belangrijke wedstrijd om een podiumplek in het algemeen klassement voor Ankie terug te halen. Het zou een zware koers gaan worden en we hebben daar goed op voorbereid.

De wedstrijd verliep zoals wij al gedacht hadden met veel aanvallen. Het was echt een leuke koers met veel ontwikkelingen. Vanaf ronde 1 gebeurde er al veel voor onze ploeg. Ankie kwam bij mij om te zeggen dat haar schaatst bot was. Gelukkig kon Ankie haar zinnen verzeten en heeft ze uiteindelijk super goed gereden. Aggie zat ook goed in de wedstrijd en heeft veel gedaan. Ze reageerde goed op de aanvallen en zat vaak mee. Na drie ronden was er een valpartij van Ankie en begonnen andere ploegen direct te rijden. Nienke had zich al af laten zakken om Ankie op te halen. Ook ik heb me laten afzakken en heb geholpen met terugrijden van Ankie. Dit verliep erg goed en Ankie was zo weer bij het peloton. Ondertussen was Aggie hard aan het werk voorin het peloton. De ene na de andere demarrage vond plaats en Aggie moest op alles reageren, omdat de andere twee achterin Ankie aan het helpen waren. Na enige tijd waren we allemaal weer bijgekomen en reden we weer goed vooraan. Nienke deed goed haar werk voor de ploeg en sprong ook een paar keer mee met de demarrages. Halverwege de koers ontstond er een kopgroep van 7 dames, waar alle ploegen bij zaten behalve Team CENNED. Geen moment hebben wij getwijfeld; dat gat moest dicht gereden worden, ook omdat er een rijdster bij zat die goed stond in het klassement. Ik ben op kop gaan rijden van het peloton en heb de kopgroep van 7 terug gereden. Alles was weer bij elkaar. Op gegeven moment reed Iris van de Stelt in haar eentje weg. Na 1 ronde reed ook Ankie weg samen met Ria Westenbroek van Lasaulec en ze kregen allebei ruimte, want het peloton reageerde niet. Ankie en Ria kwamen bij Iris en bleven weg. De voorsprong bleef hangen tussen 1min 15sec en 1min 30 sec. In het peloton waren Aggie, Nienke en Laura zoveel mogelijk aan het storen voorin het peloton, wat aardig goed lukte. Met nog drie ronden te gaan kregen Nienke en ik het erg zwaar en konden alleen nog volgen. Aggie was nog goed en reed goed voorin mee. In de laatste ronde moesten Nienke en ik helaas het peloton laten gaan en hebben de laatste ronde overleefd en de koers uitgereden. Aggie was ondertussen goed aan het storen voorin het peloton en sprintte uiteindelijk naar plek 8.

Ankie's drietal bleef gelukkig ruim een minuut vooruit. Ankie reed een super sterkte wedstrijd en had een goede sprint. Uiteindelijk scheelde het niet veel met de nummer 1, maar moest ze het toch net 5 meter voor de streep afleggen tegen Iris. Ankie werd tweede, wat een super prestatie is. Hierdoor werd Ankie toch nog derde in het Grand Prix natuurijs klassement.

De derde plek in het Grand Prix natuurijs klassement was echt een teamprestatie voor vandaag. Stuk voor stuk hebben we hard gewerkt wat resulteerde in een hele goede wedstrijd, maar ook in wedstrijden waar wij weer veel uit geleerd hebben. Wij kunnen met opgeheven hoofd terug kijken naar de natuurijswedstrijden in Oostenrijk en Zweden. Aankomende zaterdag is de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. De finale van de KPN cup kunstijs marathons. Omdat de ijsbaan in Amsterdam op dit moment gesloten is is het nog niet zeker waar we zaterdag rijden.

Groetjes Laura