donderdag 11 januari 2018

KPN cup 10 en nationale wedstrijd FlevOniceEen groter verschil in ijskwaliteit kun je haast niet hebben. Afgelopen zaterdag stonden we aan de start op het mooie glij-ijs van Thialf en woensdagavond stonden we op het zware schuurpapier-ijs van FlevOnice.

Zaterdag om 19.15 uur klonk zoals gebruikelijk het startschot. De vaart zat er vanaf het begin goed in, waardoor het moeilijk was voor de aanvallers om weg te blijven. In het begin kon ik mooi voorin meerijden en de andere meiden reden ook attent met kopgroepen mee. Iets voor de helft van de wedstrijd ving ik Ankie op die terug was gekomen uit een kopgroep. Samen hebben we een paar rondes achter elkaar gezeten totdat Ankie iets te veel overkwam op haar rechter been waardoor ze haar balans verloor en onderuit ging. Ik kon er gelukkig nog net omheen. Doordat het tempo in het peloton erg hoog lag was het voor Ankie niet meer mogelijk om de aansluiting met het peloton te maken. Ik kon er nog wel bij komen, maar kon moeilijk voorin komen. Ik zakte steeds verder naar achteren en halverwege koers moest ook ik het peloton verlaten en zaten er dus nog maar twee Cenned dames in koers. Aggie en Laura reden goed mee voorin en kwamen in een grote kopgroep terecht waarin bijna alle ploegen vertegenwoordigd waren. Voorin die groep werd het tempo hoog gehouden en er ontstond een gaatje, waar Aggie en Laura net achter zaten. Ze probeerden uit alle macht om alsnog de aansluiting te maken, maar werden opgeslokt door het peloton. Vanaf de kant zagen we dat ze er allebei behoorlijk doorheen zaten. Gelukkig werd er in het peloton doorgereden en was er in de kopgroep een beetje onenigheid, waardoor alles weer bij elkaar kwam.
Vlak voordat de finale begon ging Laura ook nog een keer hard onderuit. Doordat ze snel weer opstond en het peloton even iets rustiger reed kon ze samen met nog wat dames weer aansluiten in het peloton en reed ze direct weer mooi naar voren. In de finale konden Laura en Aggie elkaar goed vinden, maar door de hectiek raakten ze elkaar ook weer kwijt. Uiteindelijk finishten ze op een 22e en 13e plek.

Woensdag stond er weer een wedstrijd op het programma. Dit keer op de 2,5km baan van FlevOnice. Een mooie voorbereiding op de serie natuurijswedstrijden die eraan zitten te komen.
Ditmaal stonden we met 5 rijdsters aan de start. Het was namelijk een combinatie wedstrijd voor landelijke dames en regiotop dames. Laura kon helaas niet meedoen vanwege ziekte, maar daarentegen mochten Maya en Chantal dus wel meedoen.
Na wat discussies over de kledingkeuze die gemaakt moest worden, waren we klaar voor een wedstrijd over 16 ronden. Het peloton was groot, dus het was zaak om vooraan te starten. Dit deden we allemaal goed, waardoor we in de eerste ronde allemaal mooi bij elkaar zaten. Dit was maar goed ook, want er werd in het begin al volle bak gekoerst met als gevolg dat er een groepje wegreed waarin ook Ankie zat. Aggie zag dat er dames gingen springen naar de kopgroep en reed er snel achteraan. Cenned zat dus al met twee dames voorin de wedstrijd. Dit vonden wij nog niet genoeg ;) Maya en ik zaten bij elkaar in het peloton toen ik een groepje dames van achteren zag komen ik schreeuwde dat we mee moesten gaan. Maya kon de aansluiting maken bij het groepje en reed naar de kopgroep toe. Helaas kon ik de aansluiting net niet maken, maar dat kon de pret niet drukken. We zaten met drie meiden in de eerste groep van ongeveer 20 dames. Ik zat samen met Chantal in het pelotonnetje. Chantal had in haar eentje nog een behoorlijk gat moeten dichtrijden om hierbij te komen, omdat er allemaal gaten aan de achterkant vielen. We hebben elkaar goed geholpen in de tweede groep en mochten twee ronden eerder afsprinten. Chantal sprintte naar een keurige 26e plek en was daarmee de 3e regiorijdster. Ik werd uiteindelijk 37e.
De kopgroep mocht wel de volledige 16 ronden rijden. Er was 1 dame met een grote voorsprong. Aggie was in de laatste ronde nog met een groepje weggereden, maar dit hield helaas geen stand. Het werd dus sprinten om de 2e plek. In deze sprint werd Ankie 7e, Maya 10e en Aggie 15e. Een mooie prestatie voor het hele team!

Zaterdag staat de wedstrijd in Alkmaar op het programma. We hopen dat u ons weer volgt op de livestream of langs de baan.

Groetjes,
Nienke