zondag 9 december 2018

KPN cup 6 Alkmaar

Gisteren kon iedereen na een wedstrijd loos weekend weer los op de ijsbaan in Alkmaar. Onze regio rijdster Chantal mocht eerst het spits afbijten. Een wedstrijd over 50 ronden waarin rekening gehouden moest worden met de wind, aangezien deze op het laatste rechte stuk naar de finish vol tegen was. Chantal reed een zeer attente wedstrijd. Reed een paar keer knap naar een kopgroep toe, maar deze hielden helaas geen stand. De wedstrijd zou uiteindelijk eindigen in een massasprint, dus moest ze ervoor zorgen dat ze in het goede wiel kwam te zitten. Ze kwam op een mooi plekje terecht en kon goed de sprint aangaan, wat resulteerde in een 7e plek. In het tussenklassement staat Chantal nu 4e wat betekent dat ze ook het NK op 1 januari in Groningen mee mag rijden! Waar we dus met vijf rijders aan de start zullen staan!

Om 19.15 uur was het de beurt aan ons. Met wat inside information van Chantal, die vond dat het ijs wel goed was en dat we op de wind moesten letten, gingen we vol goede moed van start. Tijdens het inrijden merkten we al op dat er een behoorlijke scheur zat in de bocht na de finish, maar dat je hier wel goed binnendoor of buitenom kon rijden zonder erin te trappen.
Alle ingrediƫnten voor een zware wedstrijd waren aanwezig. Tegenwind naar de finish toe, zacht ijs en af en toe wat regen op het rechte stuk voor de ploegleiders langs. In de eerste 10 ronden werd er direct goed tempo gemaakt. Ik merkte dat ik het zelf behoorlijk zwaar zou gaan krijgen en voor de helft van de koers moest ik helaas het peloton laten gaan, ik heb er nog even achteraan gereden in de hoop dat het stil zou vallen, maar helaas was dit zonder succes. Dus de rest van de wedstrijd kon ik vanaf de zijkant toekijken. Ook Maya had het erg zwaar en kwam niet veel later ook aan de kant. Laura en Ankie rede nog goed mee. Ze hadden het allebei zwaar en het peloton was al helemaal in stukken geslagen. Ankie zat in het peloton en Laura zat in de achtervolgende groep op weg naar de kopgroep. Er werd hard doorgereden en de ene na de andere rijder moest de wedstrijd verlaten. Er ging eerst een groep van 6 dames rond en een paar ronden later sloot er nog een groep van 6 dames aan, die direct weer tempo gingen maken in het peloton. Zo werd het voor de groep van Laura erg lastig om ook de aansluiting met het peloton te maken. Toen de samenwerking vervolgens ook niet meer helemaal op en top was, was het vooral zaak om voor het peloton te blijven zodat er nog een goede klassering in zou zitten. Door de grote slijtageslag, er waren uiteindelijk nog maar 33 van de 70 dames in koers, was er voor iedereen verwarring wat er nog voor het peloton uit reed en wat de achterblijvers waren. Zo werd er dus voor de groep van Laura gebeld met het rondebord op 15, terwijl dit normaal gesproken op 11 zou zijn. Bij de rijders en de ploegleiders was veel verwarring, want het waren helemaal geen achterblijvers. De helft van de groep ging afsprinten en een deel reed door. Na de wedstrijd was hier nog wat discussie over, maar Laura werd als 17e geklasseerd. Voor het peloton werd er wel gebeld op ronde 11. Ankie kon er nog een sprint uitpersen en werd 21e. Als ploeg hadden we gehoopt op een beter resultaat, maar meer zat er helaas niet in. Op naar volgende week in Den Haag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Groetjes, Nienke