vrijdag 29 november 2019

Trachitol Trophy vierdaagse Topdivisie


Het is alweer een week geleden dat wij aan de start stonden van de vierdaagse. Een vierdaagse rittenkoers betekent altijd een mooie strijd en elke dag voelen de benen en het lichaam vermoeider, maar wie kan dit het langst volhouden en wie herstelt het snelst na een koersdag en kan de volgende dag weer knallen op het ijs?

Alle 4 de CENNED rijdsters stonden vol goede moed aan de start van de eerste marathonwedstrijd in Enschede. Deze vierdaagse begint met 60 ronden op donderdag en vervolgt met 70 op vrijdag, 80 op zaterdag en ter afsluiting 100 ronden op zondag. Een pittig klusje dus. In Enschede ging het al in de loze ronde mis voor twee CENNED dames. Maya viel in de hectiek van de start en nam Laura mee in haar val. Gelukkig was deze valpartij in de loze ronde en mochten beide dames weer aansluiten in het peloton. De koers verliep redelijk rustig, weliswaar waren er wel wat kopgroepen maar eigenlijk was het vooral uitdelen van speldenprikjes. De grote namen hielden zich nog rustig en uiteindelijk kwam er een eindsprint. Ankie en Nienke konden elkaar goed vinden in de laatste paar ronden en kwamen als 13 en 14  over de finish. Maya had toch last gekregen van haar val maar kon de wedstrijd nog wel finishen. Laura was helaas alweer gevallen. Er waren gemengde gevoelens bij deze wedstrijd, maar wat een vierdaagse zo leuk maakt, de volgende dag mag je weer! Dus hup snel uitwerken, massage door Team CENNED verzorger Jurjen en dan naar huis en je bedje in, want je voorbereiding begint zodra je gefinisht bent.

De tweede dag van de vierdaagse was de marathonwedstrijd in Utrecht. Maya had last van een gekwetste buikspier overgehouden van de val van gisteren, maar ging wel dapper van start in Utrecht en hoe! Na de tweede tussensprint met het rondenbord op 25 ontstond er een kopgroep van 4 rijdsters met Ankie daarbij. De favorieten keken naar elkaar en al snel werd de voorsprong 100m, 150m, 200m. Er probeerden wel steeds groepjes naar de kopgroep toe te rijden en Laura en Nienke probeerden dit zoveel mogelijk te controleren door mee te springen maar natuurlijk niet over te nemen. Dit werkte goed, er kwam geen groep meer weg. Toen de kopgroep met Ankie ongeveer op 200m van het peloton zat liet Maya zich afzakken om Ankie te helpen. Maya reedt 2 a 3 rondes op kop van de kopgroep. De voorsprong bleef constant doordat ook een andere ploeg helpers liet afzakken. Heel lang leek het erop dat de vier rijdsters stand konden houden en gingen sprinten om de overwinning. Maar ongeveer 10 rondjes voor het eind gingen de ploegmaats van de sprinters in het peloton toch rijden. Dit waren spannende laatste 10 rondjes voor zowel  het publiek als de ploegleiders en de rijders zelf. In de allerlaatste meters werd Ankie helaas nog ingehaald en kwam ze als vijfde over de finish. De teleurstelling heerste in eerste instantie wel, maar ook trots. Dit was echt een teamprestatie en alle vier wilden wij dit de volgende dag nog beter doen. We konden goed analyseren wat goed ging, maar wat ook nog beter kan! Dus ook na vandaag goed uitwerken, masseren, goed eten en goed slapen, want morgen mogen wij weer.

De derde dag stond Hoorn op het programma en reden we gewoon zoals elke zaterdag 80 rondjes. Hoorn was een zware wedstrijd waarin er eigenlijk constant heel hard werd gereden. Er waren niet echt demarrages maar iedereen deed zijn kopbeurten en zo waren er weinig rustmomenten. Door een goede actie van een rijdster die ergens halverwege het peloton haar benen stil hield viel het peloton in twee stukken. Ankie en Nienke reden in de voorste groep. Laura zat te ver van achteren en kon gelukkig als allerlaatste nog naar de voorste groep rijden die uiteindelijk dus ook de grootste groep bleek te zijn. Wij zaten dus met drie rijdsters van CENNED in de voorste groep. Het was spektakel voor het klassement dat helemaal op de kop ging want de klassementsleidsters zaten in de achterste groep op elkaar te letten en moesten met een ronde achterstand de koers verlaten. Ook Maya moest helaas het toneel verlaten door een blessure aan haar buikspier en ze kon hierdoor ook de laatste dag niet starten. Ankie, Nienke en Laura reden attent maar maakten wat positionerings foutjes in de laatste 10 rondjes. Nienke zat in het CENNED treintje maar viel door een botsing. Ze stond snel op en kon binnen een halve ronde weer aansluiten. Dus dit was niet helemaal onze finale maar hier leren wij weer van! En morgen is er nog 1 kans. Ankie finishte nog wel op een mooie 9ste plek en stond er dus goed voor in het tussenklassement

Zondag, op de laatste koersdag stonden we aan de start in Groningen op de thuisbaan van Nienke en Maya. Deze laatste dag stonden er 100 ronden op het bord. We wisten dus dat het een zware wedstrijd zou worden. Alle favorieten voor het klassement keken erg naar elkaar. Er waren in de eerste 50 ronden wel groepjes die weg probeerde te komen maar alle kopgroepen werden steeds weer teruggereden door een rijdster die er niet bij zat. Halverwege koers viel Laura door een botte schaats. Dit was letterlijk en figuurlijk botte pech en balen dat Laura nu Ankie niet meer kon helpen voor een goede uitslag vandaag. Nienke heeft zoveel mogelijk Ankie geholpen waar ze kon. In de finale was het wederom chaos.
Overal reden schaatsers. Strijd tot in de laatste ronde. Twee rijdsters vooruit die voor de zege reden. Een valpartij van de nummer 2 en 3 van het klassement, ploegmaats die wilden helpen maar voorbij gereden werden en een magistrale eindsprint van Marijke Groenewoud die daarmee het klassement wist te winnen.
Ankie reed het hele weekend attent en zo ook vandaag. Finishte als 8e en werd uiteindelijk 6e in het klassement! Als team hebben wij weer veel geleerd van de vierdaagse en we kunnen terugkijken op een mooie vierdaagse met als hoogtepunt de spannende wedstrijd in Utrecht!

Komend weekend zijn er geen marathonwedstrijden. Dat is een mooi moment voor een extra trainingsdag op Flevonice.