zondag 5 januari 2014

NK Mass Start en KPN NK Marathon Dronten

WEEK 1
Op maandag 30 december stond het NK Mass Start voor dames op het programma. Vlak voor de start kwam het trieste bericht dat collega marathonschaatser Sjoerd Huisman plotseling was overleden. Een grote schok voor familie Huisman en de schaatswereld. De NK Mass Start werd afgelast en uit respect reden de dames een indrukwekkende ereronde. Op vrijdag 3 januari was op kunstijsbaan de Westfries in Hoorn een bijeenkomst waar door bijna 3000 mensen afscheid werd genomen van Sjoerd Huisman. Team Cenned was ook aanwezig en leeft mee met de familie Huisman in deze moeilijke tijd.

Op zondag 5 januari was het NK marathon in Dronten gepland. De KNSB heeft in overleg met de familie besloten om het NK te laten doorgaan en met een minuut stilte en het rijden met rouwbanden Sjoerd te gedenken. Ook de ceremonie van de winnaars was gepast en bescheiden. Het werd toch een Nederlands Kampioenschap met een extra lading. Dronten had de entreekaartjes gratis beschikbaar gesteld. Met maar liefst 4000 toeschouwers was het daardoor een mooie ambiance. Geen tribunes dus het publiek had de bankjes van de catering gepikt om daar maar bovenop te gaan staan. Zo maak je gewoon je eigen tribune. De dameswedstrijd had wat opstartproblemen maar na 15 rondjes brak de wedstrijd toch open. Voor Margryt was de wedstrijd al na 10 ronden afgelopen. Een ACE collega haakte haar van achteren en met drie dames gingen ze onderuit. Aansluiten was kansloos. Birgit reed scherp en zat bij bijna alle kopgroepjes. Maar met zo’n 15 ronden voor tijd was het wel duidelijk. Dit zou een massasprint worden. Birgit zit dan voorin en zoekt naar een goede positie. En ineens met het bord op 9 schuift er een hele grote groep dames rollend over elkaar heen de bocht uit. Waar zit Birgit? Ligt ze erbij? Zit ze nog in het peloton? Helaas, ze kwam op handen en knieĆ«n uit de kussens gekropen. Afgezien van blauwe plekken en een kapot pak verder onbeschadigd. Gelukkig. Wat een valpartij, er lagen 11 dames op het ijs waaronder de grote favorieten Ensing en Schouten. Ineens was de wedstrijd een heel andere geworden. Maar met winnares Foske Tamar van de Wal is er wel een hele mooie Nederlandse Kampioen uitgerold. Een rood wit blauw kampioenspak voor een rijdster die zich altijd laat zien en altijd wil racen is een sieraad in het peloton. Foske gefeliciteerd met je titel.
Er zijn nog twee kunstijsmarathons voordat we naar de Weissensee afreizen. Groningen op 11 januari en Tilburg op 18 januari.

Groetjes, Alida Pasveer