zondag 12 februari 2017

KPN Cup 12 – Den Haag

Gisteren stond voor ons alweer de 12e cupwedstrijd op het programma. Dit keer mochten we afreizen naar het verre Den Haag. Het was weer de eerste wedstrijd nadat we terug waren van de Weissensee, dus voor iedereen was het weer even wennen op een 400m baan. Geen lange rechte stukken meer, maar na elke 100m een bocht. Gelukkig voor ons staat Den Haag niet bekend als een hele snelle baan en zal het waarschijnlijk een harde koers worden.

De cupwedstrijd was niet de enige wedstrijd die gisteren in Den Haag verreden werd. ’s Middags was het eerst nog de beurt aan de pupillen B t/m junioren A om hun kunsten te vertonen op het NK jeugdmarathon. Onze regio rijder Maya stond hier voor ons aan de start bij de junioren  A. Het was een NK over 35 ronden waar een sterk deelnemersveld aan de start stond. De wedstrijd was zeer levendig en er ontstond uiteindelijk een kopgroep van 4. Helaas miste Maya net de aansluiting met de kopgroep en werd 13e.

Voor ons ging de wedstrijd om half 8 van start. Het was redelijk zwaar ijs en we voelden allemaal wel een beetje onze benen. Er wordt in het begin wel redelijk doorgereden. Er zijn een aantal uitlooppogingen met elke keer een CENNED dame erbij. Ikzelf heb het de eerste 30 ronden behoorlijk zwaar en zit een beetje achterin het peloton te prutsen. Gelukkig gaat het op de helft weer wat beter. Ik kan mooi achter Ankie, Aggie of Laura aan naar voren rijden. Ondertussen wordt het tempo in het peloton hoog gehouden en blijven er groepjes wegrijden. Ankie, Aggie en Laura zitten goed attent voorin mee te koersen en springen om de beurt met een groep mee of forceren er zelf een. Pas laat in de wedstrijd, met nog ongeveer 25 ronden te gaan ontstaat de definitieve kopgroep. Het is een behoorlijke grote groep, waarin bijna alle ploegen vertegenwoordigd zijn. Ankie zit er namens ons goed bij. Ze krijgen in het begin nog niet heel veel ruimte, maar door afstopwerk in het peloton krijgen ze toch een behoorlijk gaatje. Laura maakt samen met nog een andere dame de oversteek en sluit ook aan in de kopgroep. Het peloton blijft nog een beetje jagen, maar op een gegeven moment gaat het hard en heeft de kopgroep bijna een ronde voorsprong. In het peloton is er een beetje verwarring wanneer er nou precies afgesprint moet worden, want de kopgroep is nog niet helemaal rond. Van Alida krijgen we door dat er wordt gebeld met het bord op 5. Aggie en ik sprinten naar de streep en worden 42e en 27e. Dan is het de beurt aan de kopgroep die nog vier ronden moeten rijden. Laura heeft een goed wiel gekozen en gaat als 2e de laatste bocht in. Ze moest iets inhouden in de laatste bocht, maar sprint nog wel naar een mooie 4e plek! Ankie sprint nog naar plek 12.

Volgende week staat de marathon in Deventer op het programma. We houden jullie op de hoogte!

Groetjes,

Nienke