zondag 13 januari 2019

KPN cup 10 Heerenveen

Gisteren stond alweer de 10e cupwedstrijd op het programma. Deze begon eerst met de Regiotop finale waarin Chantal van start ging. Ze reed een goede wedstrijd, was met een mooi groepje weg, die helaas het eind niet haalde. Hierdoor moest ze zich gaan voorbereiden op de sprint, waarin ze naar een 15e plek reed. Dit resulteerde in een 7e plek in het eindklassement!

Om 19.15 uur was het de beurt aan de andere vier dames. Tijdens het inrijden was het goed zichtbaar dat de Regiotop en de B-rijders samen al 150 ronden over het ijs hadden gereden. De bochten lagen er namelijk niet heel mooi bij. Met hier en daar een scheur moest je goed opletten waar je je schaatsen neer zette, zodat je wel genoeg druk kon houden. In de eerste paar ronden was het direct raak. Twee valpartijen waarbij veel dames betrokken waren en dus de achtervolging in moesten zetten, gelukkig zat er niemand van ons bij. Na een stuk of 15 ronden werd het hele peloton geneutraliseerd. Er was weer een valpartij waarbij iemand op het ijs bleef liggen en er dus niet verder gekoerst kon worden. Snel werd er door iedereen een bidon bij Alida aangepakt om de vochtvoorraad weer een beetje aan te vullen. Na een rondje rechtop konden we ons weer gaan opstellen voor de herstart. Er werd direct weer vol doorgekoerst, waar ik wel een beetje moeite mee had. Als diesel moet ik altijd eerst een beetje op gang komen, maar dat zat er nu dus niet in. Helaas kon ik het hoge tempo van het peloton niet bijhouden en moest ik na 37 ronden de koers al verlaten. De andere dames zaten er nog wel bij gelukkig. Het bleef hard gaan. Aanval na aanval, geen moment dat het stilviel. De ene na de andere rijdster moest lossen uit het peloton. Het brak in stukken, sommige groepen konden weer aansluiten maar op een gegeven moment was het ook voor Ankie einde wedstrijd en hadden we alleen Maya en Laura nog in koers. Laura zat mooi voorin de groep wat nog over was. Door de aanmoedigingen die Maya vanaf de zijkant kreeg wist Laura dat Maya er ook nog steeds goed bij zat! Helaas ging na 53 ronden ook voor Maya het licht uit en werden de laatste ronden van de koers met de overgebleven 23 dames verreden. In de volle finale probeerde Laura nog weg te rijden met een andere dame, maar dit werd weer dichtgereden. In de laatste ronden koos ze iemand om achter te zitten, waardoor ze naar een keurige 9e plek reed in de daguitslag!
Kortom was het een loodzware afvalrace waarbij maar 23 van de 84 gestarte dames de finish behaalden. Voor ons was het niet waar we op gehoopt hadden, met toch nog een mooie top 10 klassering van Laura. Dinsdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. Dit keer niet op een 400m baan, maar op de 2,5km baan op FlevOnice. We houden jullie op de hoogte!

Groetjes, Nienke