vrijdag 22 februari 2019

KPN Grand prix 3

Afgelopen maandag zijn wij aangekomen in het mooie Luleå. De vlucht er naar toe duurde wel langer dan verwacht. Wij vlogen van Schiphol naar Stockholm en van Stockholm naar Luleå. Wij hadden 50 minuten overstap tijd, wat normaal gesproken prima zou moeten lukken. Op Schiphol hadden wij al vertraging en het vliegtuig van Stockholm naar Luleå zagen we net voor onze neus weg vliegen. Dit betekende dat wij vijf uur lang moesten wachten op onze volgende vlucht. Eenmaal aangekomen snel naar ons huisje gereden en kon Alida nog snel even boodschappen halen.

Dinsdag en woensdag hadden wij nog even tijd om lekker te kunnen schaatsen op het ijs. Even ijs verkennen en weer omgaan met de omstandigheden hier. De kou en de wind maakt het toch heel anders dan de Weissensee. 's Middags maakte we van de gelegenheid gebruik om door middel van een sledetocht met huskyhonden een stukje Zweden te verkennen. 

Donderdag om 9.00 uur klonk dan het startschot over 80km. De temperatuur was nog flink gedaald. Het was -21 °C en gevoelstemperatuur -28 °C . Allemaal nog een extra thermoshirtje aan en zo konden we van start gaan. De wedstrijd begon voor onze ploeg gelijk goed. Wij hadden het initiatief. Nienke zat gelijk in een kopgroep van twee. Dat was jammer, want zo vroeg in koers weet je eigenlijk al dat je met z’n tweeën het niet gaat redden. Maar zo hoefde de rest van de ploeg niets te doen en konden zich sparen. Nadat Nienke was teruggepakt probeerde ik het gelijk. Ook ik kreeg maar één iemand mee. Toen ik teruggepakt werd kon Ankie wegrijden. Zij kreeg nog vijf meiden mee en zat dus in een mooie kopgroep. Niet alle favorieten zaten in deze groep en zo was het voor de rest van de ploeg zaak om goed op te letten en mee te springen met de favorieten. Ondertussen had iedereen last gekregen van enorm botte schaatsen. Dit kwam doordat er onder de brug, waar wij onderdoor reden, allemaal steentjes lagen. De wegen worden hier namelijk gestrooid met steentjes. Maya kon door botte schaatsen en door de kou het peloton niet meer volgen.
Nienke reed een hele sterke wedstrijd en is een paar keer mee gesprongen, maar is helaas ook een aantal keer hard gevallen en reed haar ijzer krom waardoor ze de koers moest verlaten. Ook mijn schaatsen waren net zoals de rest bot maar kon het peloton nog wel bijhouden. Helaas lukte het me niet om met de favorieten mee springen. Dit was erg jammer, want nu zat Ankie alleen voorin. Ankie heeft een sterke wedstrijd gereden en heeft een aantal keer geprobeerd in de finale weg te rijden. Maar helaas slaagden haar pogingen niet. In de laatste twee kilometer ging Ankie nog onderuit en zat een top klassering er niet meer in. Al met al zijn wij tevreden met vooral het begin van de koers en hopen dat door te zetten naar de aankomende twee wedstrijden.


Groetjes Laura