woensdag 27 februari 2019

KPN Grand prix 5 en 6


In de vorige blog-update is te lezen dat het de eerste dagen in Lulea erg koud was. We moesten hier allemaal erg aan wennen. Gelukkig is dit bij ons allemaal redelijk goed gegaan en hebben wij, in tegenstelling tot veel anderen, geen bevroren lichaamsdelen overgehouden aan de wedstrijd op donderdag. Zo konden we vooruitkijken naar de wedstrijden op zaterdag en zondag.
Veel tijd hadden we niet om aan de lage temperaturen te wennen. Voor het weekend waren er namelijk heel andere omstandigheden verwacht, dooi! Het zou maximaal +8 graden worden. Lekker, zou je dan denken, maar ook dit zijn extreme temperaturen, zeker voor dit deel van Zweden. Bij deze temperaturen word de bovenste laag van het ijs zacht en dat maakt het zwaar. Toch vreesden wij hier niet voor, laat maar komen!

Zaterdag stond een 40km lange wedstrijd op het programma. We stonden allemaal scherp (lichamelijk, maar ook de schaatsen waren weer scherp vandaag) aan de start en hadden er zin in. Precies wat wij verwacht hadden, gebeurde ook. Vanaf het begin werd er gekoerst! We waren alle vier vanaf de start alert en zaten goed voorin. Aan de kop van de wedstrijd werd vaak gedemarreerd en daardoor stond aan de achterkant van het peloton de achterdeur open. Laura had pech en moest hierdoor al snel de wedstrijd verlaten.
Doordat er zoveel dames af gereden werden ontstond er een kopgroep met van ons daarbij Ankie, Maya en Nienke. Ankie reed heel sterk, vanaf het begin sprong ze al mee en heeft ze heel veel werk verricht. Nienke kon lang mee in de groep maar moest later met een groepje de eerste groep laten gaan. Ze bleef in die groep en reed zo de wedstrijd uit. Ikzelf reed lang mee in de voorste groep. Ik kon mee rijden maar daar was alles ook wel mee gezegd. Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk aan de groep te blijven hangen en Ankie te helpen. Op een gegeven moment werd ik op snelheid gelost. Ik kon de versnellingen niet volgen en reed toen alleen. Ik wachtte op het peloton, waar Nienke ook nog in reed, en heb daarin de wedstrijd uitgereden.
Ankie zat tot het eind mee in de voorste groep. Er waren 3 dames weggesprongen uit die groep en helaas miste ze die ontsnapping. Wel reed ze heel sterk in de laatste kilometers weg uit de groep waar ze nog in zat, en eindigde zo op een 4e plek!  Een mooi resultaat na een super sterke wedstrijd.

Zaterdag reden we op een kleinere ronde en hoefden zo niet onder de brug door. Dit had ervoor gezorgd dat de schaatsen nog redelijk scherp waren en we er gelukkig niet nóg eens zo veel werk van hadden om ze voor zondag weer scherp te krijgen. Er werd door de organisatie en jury beslist dat er zondag opnieuw op de kleine ronde gereden zou worden. 27 ronden maarliefst. Dat vereiste nog wel even wat organisatie op het gebied van verzorging. Alida moest deze week in haar eentje ons alle vier verzorgen. Zo moest er goed afgesproken worden wie wanneer de bidons aanpakt.

100 kilometer dus. Vanwege de voorspelde dooi mochten we om 7:30 uur al van start. Ook was er in de loop van de ochtend harde wind voorspeld en hier moest natuurlijk ook rekening mee gehouden worden. Wind heeft een grote invloed op het wedstrijdverloop.

De eerste rondes verliepen rustig. In tegenstelling tot de dag ervoor werd er nu rustig opgebouwd en hadden we zo mooi de tijd om even op gang te komen. Na een rondje of 3 ontstond de eerste kopgroep. Nienke en Ankie zaten erbij en zo hoefden Laura en ik alleen maar te volgen in de groep erachter. Ook in onze groep werd gekoerst. Ik had het daardoor al vrij snel zwaar. Nadat alles weer bij elkaar was ontstond even later weer een kopgroep met daarbij opnieuw Ankie. Even later wist Laura mee te springen met een groepje die naar de kopgroep toe reed. Nienke en ik belandden in het peloton. Nienke heeft de wedstrijd in deze groep uitgereden. Bij mij ging het kaarsje uit en ik moest de groep laten gaan, ik ging na 17 ronden uit koers.
Ankie en Laura zaten samen in de voorste groep van 13 dames. Ondertussen was de temperatuur gestegen naar een graad of 6 en was er een harde wind op komen zetten. Het ijs werd zacht, er kwam een laagje water op te liggen. Laura had het zwaar. Ze was meerdere keren gelost, maar wist tóch steeds weer terug te komen en zo gingen ze samen de finale in. De snelheid lag hoog en de hele groep werd uit elkaar getrokken. Ankie eindigde op plek 7, Laura op plek 13. Meer dan dit zat er vandaag niet in!

Wat een avontuur. Met lage en hoge temperaturen, heel veel en heel weinig wind, met hard en zacht ijs hebben we alle extremiteiten wel gehad de afgelopen week. We hebben alles eruit gehaald, hebben ons allemaal helemaal leeg gereden. Nu focussen op zo goed mogelijk herstellen voor zaterdag, dan rijden we de finale van de KPN cup in Leeuwarden! Nog één keer opladen voor de allerlaatste wedstrijd van dit seizoen.
We zien jullie graag in Leeuwarden!

Sverige tack och se dig snart!


Maya