zondag 20 oktober 2019

KPN Cup 1 Jaap Edenbaan

We fietsten, skeelerden, liepen hard, elastiekten, deden tallozen circuitjes met core stability en schaats specifieke oefeningen en stonden op het zomerijs. Maar gister was het eindelijk zover en mochten we doen waar we tijdens al die uren training naar uit hadden gekeken. We mochten los op het ijs. In Amsterdam stond traditiegetrouw de eerste marathon op het programma. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten de enigste openlucht baan in Nederland. De voorspellingen waren regen en wind, maar dat viel uiteindelijk reuze mee.

De start van dit nieuwe jaar was ook de start van de nieuwe beloftencompetitie. Waar het voorheen nog de regiotop was met veel individuele rijders stonden er nu 90 deelnemers aan de start in ploegverband. Ook wij stonden er met een voltallig team. Toch wel wat zenuwachtig begonnen we aan de race, want we waren allemaal benieuwd waar we stonden. Het was een wedstrijd met meerdere aanvallen maar er kwamen geen groepjes weg. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep waar wij helaas niet bij zaten. Iets later wist Chantal wel de overstap te maken naar de kopgroep en ze pakte een halve ronde. Ondertussen zaten onze andere dames netjes in het peloton. In de sprint van de kopgroep reed Chantal naar een nette 5e plaats. Onze andere dames finishten in het peloton. Een mooie start van het seizoen en met deze uitslagen bemachtigde we ook de eerste plaats in het ploegenklassement.

Toen was het de beurt voor de Topdivisie. Daar stonden we zonder Laura aan de start. Zij was vorig jaar tegen een schorsing aangelopen en moest daardoor de eerste wedstrijd overslaan. Met een peloton van 67 dames begonnen we aan onze 80 rondjes. Het is voor iedereen weer even aftasten, hoe sta je ervoor ten opzichten van de concurrentie. We probeerde te zorgen dat er constant iemand van ons mee zat in de verschillende ontsnappingen en dit lukte aardig. Tot uiteindelijk na verschillende pogingen twee dames los kwamen, waar later nog een derde dame naar toe sprong. Met zijn drie├źn pakten ze een rondje op het peloton en moesten we ons op gaan maken voor een eindsprint om plek 4. Maya moest na flink knokken helaas even voor tijd uit de wedstrijd verlaten. Nienke en ik konden elkaar goed vinden en reden naar plek 12 en 17. De eerste puntjes zijn binnen. Plek 1 t/m 20 krijgen namelijk puntjes voor het klassement.


Volgende week staat Den Haag op het programma. Helaas geen wedstrijd voor de beloften maar in de topdivisie staan we weer met zijn vieren aan de start en kun je ons live aanmoedigen langs de baan of via de livestream.