zondag 17 november 2019

KPN Cup 5 Haarlem

Terwijl ik gistermiddag nog even aan het werk was en de laatste dingen klaar maakte voor het Elfsteden golftoernooi (dat vandaag op het programma stond bij Pitch&Putt Golf Leeuwarden) dwaalden mijn gedachten even af. Mooi droog weer en een frisse wind uit het Oosten. Zou het er misschien van komen deze winter...

In Haarlem lag het ijs er in ieder geval alvast prima bij en stond de 5e wedstrijd van de KPN Cup op het programma. De belofte dames mochten als eerste aan de bak onder het toeziend oog van de topdivisie dames.

Chantal: "Voor ons stond de derde wedstrijd van de cup op de planning, en we hadden allemaal zin om er een mooie koers van te maken. Er stond weer een mooi peloton aan de start en vanaf het begin ging het hard. Demarrage na demarrage maar er kwam niks weg, het tempo lag hoog in het peloton. Joëlle had als doel gesteld om meer van voor te kunnen rijden, en waagde zich direct aan kop van het peloton. Ook Rixt en Annemarie wisten zich mooi van voren te laten zien en reden mooi mee in de koers. Op zo'n 20 ronden voor het einde ontstond een kopgroep met vier rijdsters, waaronder ikzelf. Het tempo lag hoog en er ontstond steeds meer afstand op het peloton, maar op het laatst werd het alsnog dichtgereden. Het rondebord stond op 10 en we moesten ons klaar gaan maken voor de sprint. Chantal Wist hier een 6e plaats te behalen, Annemarie zat dicht bij de punten en werd 24e. Rixt en Joëlle finishten in de buik van het peloton. Een mooie wedstrijd waar we ons weer goed hebben laten zien, we zijn klaar voor de tweedaagse!"


Daarna was het de beurt aan de topdivisie. Laura was er weer bij nadat ze vorige week niet helemaal fit was. En ook de rest van de ploeg had er zin in. De benen voelden goed bij de warming-up en ook het inrijden verliep soepeltjes. De wedstrijd moest even op gang komen maar na een rondje of 10 ontstond het eerste kopgroepje. Nienke en Laura zitten alert voorin. Er ontstaan vervolgens verschillende kopgroepen met daarbij altijd wel één van ons mee. Ook Maya meld zich van voren om even haar neus aan het venster te drukken en het een paar keer te laten breken. Dit is een term die we gebruiken wanneer iemand even de benen stilhoud om ervoor te zorgen dat er voor je een kopgroep weg kan rijden. Helaas worden de gaatjes door andere ploegen weer dicht getuft. Met nog 25 rondjes te gaan, als ik eigenlijk al denk aan een massasprint, ontstaat dan toch een grote kopgroep waar ik op het laatste moment nog aan kan sluiten.

We zijn met 17 dames los en het zou mooi zijn als er nog iemand van Cenned aan kan sluiten. Laura en Nienke proberen met ontsnappingen mee te springen, maar helaas slagen ze er niet in om het gat te overbruggen. Maya heeft inmiddels naar ik achteraf hoorde haar wederopstanding gehad. Toen het er even hard aan toe ging kwam ze op een flink gat te zitten achter het peloton. Maar dan ziet ze dat het peloton de ruggen recht en geeft ze nog een keer gas om in een poging de aansluiting te vinden. Het moet uit haar tenen komen maar ze sluit weer aan. Gelijk kan ze aan de bak want Nienke zakt na een ontsnappingspoging even helemaal door het peloton heen en is blij Maya daar tegen te komen voor de nodige ondersteuning.

In de kopgroep word er een beetje naar elkaar gekeken en blijft het gat zo ongeveer gelijk. Tot een van de dames er een snok aan geeft en we ineens de staart van het peloton zien. Die horen niet veel later de bel voor de laatste ronde. Er is enige verwarring omdat dit normaal gesproken met nog 11 ronden te gaan zou zijn. Alleen zijn we daar al voorbij en staat hij nu op 8. Laura, Maya en Nienke finishen in de buik van het peloton.

Inmiddels is de kopgroep een beetje uit elkaar gevallen maar vind ik wel weer de aansluiting. Ik voel me op zich nog oké, maar met een paar flinke hardrijders schat ik mijn kans op een ontsnapping nu kansloos. Uiteindelijk word het een sprint en kan ik me naar plek 8 rijden.

Na een herstelritje op de fiets vandaag gaan we ons klaarmaken voor volgende week. Dan hebben we een druk programma met vanaf donderdag de vierdaagse. We starten in Enschede, om daarna af te reizen naar Utrecht, Hoorn en Groningen. Zijn jullie er ook bij!?

Groetjes Ankie

Foto's: Neeke Wassenbergh Smit - Timsimaging en Focus by hanneke