maandag 27 januari 2020

Weissensee deel 1

KPN Grand Prix 1 – AKM (60km)
Na een paar dagen wennen aan de omgeving, de omstandigheden en  ons oude vertrouwde huisje, mochten we donderdag eindelijk los! Ons Weissensee avontuur begon met het AKM. 60km koers over een rondje van 5km. Vanaf de start lag het tempo hoog en in de derde ronde ontstond de beslissende kopgroep. Een paar meiden reden weg en later sprongen er nog groepjes naartoe. Voor Cenned zat Ankie er goed bij. De rest van de ploeg stopte goed af in het peloton en sprong af en toe mee in groepjes. Ankie was ondertussen gevallen in de kopgroep en moest in haar eentje een groot gat weer dichtrijden. Dit lukte maar kostte wel veel energie. Al vlug werd de samenwerking in de kopgroep minder. Verschillende demarrages en grote tempoverschillen zorgden ervoor dat een aantal meiden niet meer goed konden volgen. Een groepje van drie reed weg en even leek de wedstrijd beslist. Gelukkig kwamen de achtervolgers, waaronder Ankie, weer terug en kon ze nog strijden om het podium. Het werd een eindsprint en Ankie sprintte naar plek 7. De rest van de ploeg finishte in het peloton.

KPN ONK (100km)
Dikke sneeuwbuien en een aantrekkende wind zorgden voor zwaar verminderd zicht bij de start van het ONK. Op het laatste moment werden de sportbrillen verwisseld voor skibrillen en stoven er zes Cenned dames de tent uit richting de start. De eerste paar kilometers verliepen rustig en waren we vooral bezig met het wegvegen van de sneeuwvlokken van onze brillen. Al vrij snel reed er een groepje van drie dames weg, maar binnen twee ronden werd deze weer teruggepakt waarna we barrage moesten maken voor het herenpeloton. Daarna barstte de koers los! Het tempo werd opgevoerd wat ervoor zorgde dat een groot deel van het peloton al los werd gereden. Nog steeds was het zicht matig en hierdoor was het lastig de scheuren te blijven ontwijken. De temperatuur steeg ondertussen naar boven nul en de toplaag van het ijs werd zachter en zachter. Er ontstond een kopgroep van zes dames, met opnieuw
Ankie daarin vertegenwoordigd. De meiden in de kopgroep namen vanaf het begin steeds harder over en uiteindelijk kostte dit Ankie de kop. Alles er uit gehaald, compleet leeg gestreden. In het peloton was inmiddels ook een slijtageslag aan de gang, van ons waren alleen Nienke en Laura nog over. Maya, Chantal en Annemarie reden in groepjes achter het peloton. Nienke haalde ook alles er uit, werd meerdere keren gelost uit het peloton maar vocht zich iedere keer weer terug. Ook Laura finishte in het peloton na een sterke koers waar ze vaak mee zat met groepjes die naar de kopgroep wilden springen.

KPN Grand Prix 2 (40km)
Voor de verandering scheen vandaag het zonnetje bij de start van de wedstrijd. Een kortere wedstrijd betekent vaak een hoog tempo vanaf de start. Maya had een zogeheten pikstart en kreeg als eerste het startschot, maar niet veel later reden Laura en Chantal met zijn tweeën al voorop in de demarrage. Veel demarrages zorgden voor een constant hoog tempo. Al onze dames reden alert voorin en zaten vaak mee in de kopgroepen. Helaas werd alles dichtgereden en eindigde de wedstrijd in een massasprint. Het was chaotisch, maar Ankie en Maya wisten elkaar goed te vinden. Laura had ook een goeie trein te pakken en sprintte ook voorin mee. Uiteindelijk sprintte Maya naar plek 9, Ankie naar plek 11 en Laura finishte als 12e. Nienke en Chantal eindigden in de buik van het peloton als 28e en 55e. Annemarie zat er ook wat beter in vandaag en kon tot de laatste ronde mee in het peloton, zij finishte net achter het peloton op plek 65.